Selasa, 26 April 2011

kuEy TiAw KuNgFu

ni salah satu favorite ku..tok diet..hahah..ku da try masak da..so nk share resepila jugak..rugi x cube..sedap.hahha..ok..ni bahan2 dye..ni hidangan aku wat tok 5-6 owang..nk try wat sowang pon..kurangkan bahan dye sket2 jew..

bahan-bahan

  • kuey tiaw sebungkus  
  • telur 2 biji
  • isi ayam , sotong , udang
  • stok daging (1 kiub dicairkan dgn air panas dlm 600 ml air)
  • 2 sudu tepung jagung  ( bancuh tau, nk pekat lg kuah tambah la )
  • sayur ( kubis , karot , bunga kubis , sawi , ikot selerala nk tauk ape..)
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 ulas bawang puteh ( diketuk )

cara membuatnya
  1. first aku wat..kuey tiaw dlu..da basoh kueh tiaw tu n tapis dye..pukul telur sampai kembang..then gaulkan skali dgn kueh tiaw tu..then panaskan minyak..goreng kueh tiaw td kaut satu genggam tangan..goreng sampai garing2 sket bru sedap..n buatla sampai abes..hahaha
  2. nk wat kuah plak..panaskan minyak..tumis bawang puteh sampai garing..
  3. masukkan isi ayam , sotong , udang dan sos tiram
  4. kemudian masokkan air stok daging n masukan sayur biar hingga mendidih..
  5. tuangkan bancuhan air tepung jagung td..kacau hingga pekat
stok daging
kuey tiaw nyew
rupa kuah yg aku wat
ni la..hasilnya

  1. dah siap..tgl hidang je..ni aku x letak garam..sbb stok daging n sos tiram da ckup wat masin sedap2...
" SELAMAT MENCUBA N MENJAMU SELERA "

Tiada ulasan:

Catat Ulasan